dijous, 17 de desembre del 2015

Marató de TV3 2015. Martí Gironell Retirar-se per guanyar


Un petit recull d'un relat del llibre de la Marató 2015



"No obstant això, aquest anar i venir d’esdeveniments de diferent signe, només els pensaments són els que determinaran como la vivim, la vida. Si no hagués entrat Galè a la seva vida, si aquell metge no li hagués fet aquella recomanació que va suposar una sacsejada en el seu esquema vital, si no s’hagués aturat, ara no atresoraria tot el coneixement que li va reportar el fet de poder pensar, meditar abans d’actuar. Una de les primeres conseqüències va ser concloure d’allò que d’entrada li va semblar un daltabaix, una tragèdia, una màxima molt sensata: «Cada vegada que alguna cosa et faci estar trist penso que l’adversitat no és una desgràcia, ans al contrari, patir-la amb grandesa d’ànim és una benaurança.»
I procurarà pensar-hi, tenir-la present, recordar-se’n sovint.
Recordava que quan Galè va entrar a la tenda i li va fer el diagnòstic ja el va advertir:
—A partir d’ara pots dedicar tota la teva vida a mirar de canviar el que et passa, però seran esforços que faràs en va. No aconseguiràs moure ni un mil·límetre allò que t’ha passat. Si et pot ser útil, a mi sí que m’ha servit pensar que els déus em concedeixin la serenitat per acceptar les coses que no puc canviar, el valor per canviar les coses que puc canviar i prou saviesa per poder conèixer-ne la diferència.
Galè va inocular en l’esperit de Marc Aureli una voluntat que ara era la que ell estava sentint que l’ajudaria a afrontar la seva diabetis.
Si era capaç de passar per aquella circumstància negativa amb fermesa i enteresa, sense debilitat i sense necessitat d’autocompadir- se, es veia amb forces de convertir alguna cosa dolenta en una font de poder i d’autoconeixement.
Seria una forma de forjar el seu caràcter i fer-se molt més fort i madur del que era abans. Seria prou valent per acceptar una realitat que d’entrada semblava contradictòria, però que era d’una veritat esclatant. Marc Aureli, aquell emperador romà, tossut, estoic i diabètic, li havia mostrat, malgrat el pas del temps, el camí a seguir: si un sap retirar-se a temps té moltes opcions de guanyar."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada